Sdružení místních samospráv ČR

ODPAD ZDROJEM 2017

30. - 31. 3. 2017 - fabrika hotel v Humpolci

47. Dny malých obcí

7. března v Praze (v Kongresovém sále PVA EXPO PRAHA, Praha 9-Letňany)
9. března v Prostějově (Společenský dům)

Elektronická evidence tržeb od A až do Z

17. 2. 2017 - Seminář v Hradci Králové

Venkov 2017

2. 2. 2017 - 10. ročník diskuzního semináře

Na změně rozpočtového určení daní se shodují města i obce

24. 1. 2017 - Samosprávám by se měl zvýšit podíl na dani z přidané hodnoty (DPH) v rámci rozpočtového určení daní (RUD) ze stávajících 21,4 % na 23,58 %. A to od roku 2018. Shodují se na tom SMO ČR, SPOV ČR SMS ČR

12 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / > / >> /

Souhlasíte s navýšením sazebníku OSA, které opět zasáhne i obce?

aktuality >

Tiskové prohlášení k závěrečné etapě církevních restitucí

Společné prohlášení předsedy Sdružení místních samospráv ČR a generálního sekretáře České biskupské konference k aktuálnímu tématu, které se týká některých obcí a měst v ČR.

Sdružení místních samospráv ČR coby zástupce více než tisícovky členských obcí se dne 11. ledna 2016 prostřednictvím předsedy Stanislava Polčáka obrátilo na Českou biskupskou konferenci. Několik stovek obcí z ČR (odhad SMS ČR) totiž ke konci roku 2015 obdrželo výzvu soudu k účasti na přezkumu vlastnictví u historických církevních majetků, které právnické osoby Římskokatolické církve podaly s cílem vydat nemovitý majetek, který byl v minulých letech v rozporu s ustanoveními zákona č. 172/1991 Sb. převeden právě na obce.
Římskokatolická církev prostřednictvím generálního sekretáře České biskupské konference potvrdila stanovisko ze dne 2. prosince 2015 (zveřejněno 9. prosince 2015 zde: http://tisk.cirkev.cz/z-domova/cbk-k-dobrovol-omezeni-v-pripadech-neoprav-prevodu/), které shrnuje výsledky jednání biskupů českých a moravských diecézí a také představitelů řeholních řádů. Církev zde vyzvala všechny své instituce, aby neusilovaly o získání majetků, jejichž hodnota je již zahrnuta ve finanční náhradě.
Jak bylo konstatováno při společném setkání předsedy SMS ČR Stanislava Polčáka s generálním sekretářem ČBK Tomášem Holubem, dosud podané žaloby neznamenají neochotu řešit konkrétní situaci jednáním. Po vytřídění oprávněných žalob církev očekává, že na soudních instancích zůstanou pouze případy porušení platné legislativy z doby, kdy stát podobu tzv. církevních restitucí finalizoval.

JUDr. Stanislav Polčák                              Mons. ThLic. Tomáš Holub, Th.D.
   předseda SMS ČR                                           generální sekretář ČBK

Fotografii z jednání pana předsedy Polčáka s Mons. Holubem nalezenete zde: https://www.facebook.com/SMSCR.CZ/photos/a.281561118625029.65583.248783538569454/997618127019321/?type=3&theater