Sdružení místních samospráv ČR

ZLEPŠENÍ VODOHOSPODÁŘSKÉ INFRASTRUKTURY

Seminář Středočeského inovačního centra

Kreativní workshop

ČVUT UCEEB pořádá workshop se zaměřením na tvorbu otevřeného nástroje pro obce pro plánování a vyhodnocování Smart City

Semináře Kůrovec, les a my

Hledáte informace o možnostech finančních podpor pro vlastníky lesa, aby i Váš les mohl v budoucnu zajistit všechny své funkce pro další generace? Zajímá Vás, jak postupuje vláda v souvislostech s kritickou sitauací v českých lesích?

Podpora obcí v boji se suchem a nedostatkem vody

Cyklus seminářů SFŽP ČR

Kotle a topidla s výměníkem na pevná paliva

Od včerejška můžou najít majitelé kotlů a topidel s výměníkem na pevná paliva nejbližšího technika v nové databázi Ministerstva životního prostředí. Každý kotel a topidlo s výměníkem na tuhá paliva musí projít jednou za tři roky povinnou kontrolou.

12 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23 / 24 / 25 / 26 / 27 / 28 / 29 / 30 / 31 / 32 / 33 / > / >> /

Zaujala Vás solidární veřejná sbírka pro obec Prameny?

smscr.cz » aktuality

Stanovisko SMS ČR ke zjištění Českého rozhlasu

13. 8. 2019 – Sdružení místních samospráv ČR se pozastavuje nad skutečností, že vysocí ministerští úředníci podle zjištění veřejnoprávního rozhlasu nepodávají majetková přiznání dle zákona o střetu zájmů.

Zákon přitom tuto povinnost ukládá dokonce i neuvolněným radním malých obcí, jejichž odměna činí několik stovek korun měsíčně, a správní orgány od nich plnění této povinnosti vyžadují a její nesplnění pokutují. SMS ČR proto vyzývá ministryni spravedlnosti, aby k tématu svolala kulatý stůl.

„Zdá se, že pod svícnem je největší tma. Zákon o střetu zájmů by měl být prioritně a striktně uplatňován především tam, kde se rozhoduje o velkých veřejných zakázkách a významných objemech veřejných prostředků, tedy na vládní úrovni,“ říká Stanislav Polčák, předseda SMS ČR. „V tuto chvíli se plnění této povinnosti zcela absurdně vymáhá na lidech, pro které je služba vlastní obci pouze vedlejší a téměř dobrovolnickou činností vedle jejich hlavního zaměstnání, zatímco vysocí ministerští úředníci odpovědní za nakládání s obrovskými prostředky ze státního rozpočtu se splnění této povinnosti vyhýbají. Stát by se podle nás měl zaměřit především na velké ryby,“ dodává Polčák.

Připomíná také dlouhodobý postoj SMS ČR k tomu, že povinnost zveřejňovat majetkové poměry, a to komukoliv, kdo se s nimi chce anonymně na internetu seznámit, je v případě komunálních politiků nepřiměřená ve vztahu k odpovědnosti, kterou mají. SMS ČR proto iniciovalo návrh senátorů k Ústavnímu soudu na zrušení některých částí zákona o střetu zájmů a nedávno také apelovalo na ministryni spravedlnosti, aby ministerstvo vydalo pokyn o přerušení přestupkových řízení s komunálními politiky, kteří neodevzdali průběžná oznámení o majetku, do rozhodnutí Ústavního soudu.