<   PROSINEC 2019   >

ekolamp

OK GROUP

Pozemkové úpravy a krajinné plánování

Seminář

Budoucnost venkova a malých měst

Pozvánka na workshop

Startuje již 22. ročník soutěže Zlatý erb

V pondělí 18. listopadu byl zahájen příjem přihlášek do populární soutěže o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst, obcí a regionů. Jejich uzávěrka pak bude 31.ledna 2020 ve 14 hodin.

ZLEPŠENÍ VODOHOSPODÁŘSKÉ INFRASTRUKTURY

Seminář Středočeského inovačního centra

Obce mohou žádat o dotace na územní plány

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu k předkládání žádostí o poskytnutí dotace na dotační titul „Územní plán“.

12 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23 / 24 / 25 / 26 / 27 / 28 / 29 / 30 / 31 / 32 / 33 / 34 / 35 / > / >> /

Zaujala Vás solidární veřejná sbírka pro obec Prameny?

smscr.cz » aktuality

Stanovisko SMS ČR ke zjištění Českého rozhlasu

13. 8. 2019 – Sdružení místních samospráv ČR se pozastavuje nad skutečností, že vysocí ministerští úředníci podle zjištění veřejnoprávního rozhlasu nepodávají majetková přiznání dle zákona o střetu zájmů.

Zákon přitom tuto povinnost ukládá dokonce i neuvolněným radním malých obcí, jejichž odměna činí několik stovek korun měsíčně, a správní orgány od nich plnění této povinnosti vyžadují a její nesplnění pokutují. SMS ČR proto vyzývá ministryni spravedlnosti, aby k tématu svolala kulatý stůl.

„Zdá se, že pod svícnem je největší tma. Zákon o střetu zájmů by měl být prioritně a striktně uplatňován především tam, kde se rozhoduje o velkých veřejných zakázkách a významných objemech veřejných prostředků, tedy na vládní úrovni,“ říká Stanislav Polčák, předseda SMS ČR. „V tuto chvíli se plnění této povinnosti zcela absurdně vymáhá na lidech, pro které je služba vlastní obci pouze vedlejší a téměř dobrovolnickou činností vedle jejich hlavního zaměstnání, zatímco vysocí ministerští úředníci odpovědní za nakládání s obrovskými prostředky ze státního rozpočtu se splnění této povinnosti vyhýbají. Stát by se podle nás měl zaměřit především na velké ryby,“ dodává Polčák.

Připomíná také dlouhodobý postoj SMS ČR k tomu, že povinnost zveřejňovat majetkové poměry, a to komukoliv, kdo se s nimi chce anonymně na internetu seznámit, je v případě komunálních politiků nepřiměřená ve vztahu k odpovědnosti, kterou mají. SMS ČR proto iniciovalo návrh senátorů k Ústavnímu soudu na zrušení některých částí zákona o střetu zájmů a nedávno také apelovalo na ministryni spravedlnosti, aby ministerstvo vydalo pokyn o přerušení přestupkových řízení s komunálními politiky, kteří neodevzdali průběžná oznámení o majetku, do rozhodnutí Ústavního soudu.