smscr.cz » Aktuality

Stanovisko SMS ČR k novele zákona o odpadech

24. 7. 2014 –

Poslanci dnes projednávali senátní novelu zákona o odpadech. Sdružení místních samospráv ČR dlouhodobě upozorňuje na nutnost předcházet vzniku odpadů, druhotně využívat maximální množství komunálního odpadu a v této posloupnosti respektovat i další stupně hierarchie nakládání s odpady.

Schválená novela včetně pozměňovacího návrhu podpořeného výborem pro životní prostředí není s pozicí SMS ČR v rozporu. Sdružení místních samospráv pozorně sleduje změny v odpadové legislativě.  Je velkou škodou, že z dlouhodobé odborné diskuze dosud nevzešel konsenzuální postoj. Výsledkem je hektický proces, kterým se ministerstvo životního prostředí spolu se zákonodárci snaží alespoň provizorně řešit některé otázky.
Karel Ferschmann, předseda Pracovní skupiny pro životní prostředí k tomu dodává: „Za klíčové body přijatých změn považujeme povinnost třídění kovů a biologicky rozložitelného komunálního odpadu, což podle našich odhadů lze zajistit sítí zhruba čtyř set kompostáren vybudovaných často z evropských prostředků.“
Další novinkou pak je snížení poplatku za ukládání nebezpečného odpadu a omezení manipulací s odpadem určeným k technickému zabezpečení skládky na maximálně pětinu celkového ročního množství odpadu deponovaného na dané skládce. Schválená novela také obsahuje dlouho projednávané ukončení skládkování nevytříděného komunálního odpadu, nyní již s pevným termínem
1. ledna 2024.
Současný balík změn přišel ve formě novely stávajícího zákona o odpadech, kritizuje  předsedkyně SMS ČR Jana Juřenčáková: „Krátká doba projednávání návrhu spolu s charakterem změn ukazují na nutnost přijetí nového zákona o odpadech. V něm musí dojít k dalšímu potřebnému legislativnímu zpřesnění.“
Ve velmi dynamické diskusi nad současnými změnami odpadové legislativy však zaniká záměr změny evidence a vykazování odpadů z objemové na hmotnostní, což by mohlo ve finále snížit náklady obcí, které často hradily neúplně naplněné kontejnery či popelnice.
Karel Ferschmann důrazně připomíná: „Podstata odpadového hospodářství obcí do budoucna by měla být systémově řešena na všech úrovních v pořadí předcházení vzniku odpadů, dále využití vytříděného odpadu k dalšímu použití, ekonomické fungování sběrných dvorů obcí, energetické využití odpadů, dále jiné způsoby využití odpadů a konečně skládkování. Jakékoliv jiné pořadí bude v důsledku znamenat dlouhodobý frontální útok na peněženky našich občanů a naše obecní pokladny.“