mapová část portálu AGIS

<   ÚNOR 2020   >
(NE)KRIMINALIZACE VEŘEJNÉ SLUŽBY

11. 2. 2020

Přijďte si poslechnout přednášku týkající se Vaší trestní odpovědnosti,
v navazujícím zaměstnání se seznámit s aktuálními aktivitami SMS ČR
a v neposlední řadě si předat zkušenosti z činnosti ve vaší obci.

jednání PS pro životní prostředí, zemědělství

20. 2. 2020

Regionální kancelář SMS ČR – 1. patro, Národní 41, Praha 1

ekolamp

OK GROUP

Zákon o zadávání veřejných zakázek

Vzdělávací program MMR pro zaměstnance veřejné správy

Seminář Venkov 2020

Budova Přírodovědecké fakulty UK, Albertov 6, Praha 2, učebna Velká geologická

MŽP na boj se suchem uvolňuje další miliardu

Program velká Dešťovka

Přeměna odpadů na zdroje

Soutěž Ministerstva průmyslu a obchodu

Pozemkové úpravy a krajinné plánování

Seminář

12 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23 / 24 / 25 / 26 / 27 / 28 / 29 / 30 / 31 / 32 / 33 / 34 / 35 / 36 / > / >> /

Zaujala Vás solidární veřejná sbírka pro obec Prameny?

smscr.cz » aktuality

Stanovisko Předsednictva SMS ČR k novele zákona o RUD

19. 8. 2011 – Aktuální vyjádření SMS ČR k probíhající diskusi nad návrhem novely zákona o rozpočtovém určení daní

Ministerstvo financí předalo do připomínkového řízení návrh novely zákona o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní, RUD). Cílem uvedeného zákona je zmírnění stávajících neodůvodněných rozdílů v příjmech samospráv ze sdílených daní.

Trvalou prioritou zájmu a činnosti SMS ČR je prosazení systémového a odůvodněného financování obcí a úplné odstranění diskriminace obcí a měst do 150 tis. obyvatel při rozdělování sdílených daní. Nesystémovost dnešního stavu potvrdily výsledky analýzy financování obcí českými vysokými školami, jejíž zpracování pro Ministerstvo financí prosadili členové SMS ČR.

Předsednictvo SMS ČR konstatuje, že aktuální návrh novely zákona není systémovým řešením založeným na analýze práv, povinností a podmínek udržitelného života v obcích a regionech.

I s touto výhradou ale Předsednictvo SMS ČR uvedený návrh novely zákona o RUD vítá a podporuje, protože zpracování a předložení novely vychází ze současné politické situace a respektuje dnešní ekonomické možnosti státního rozpočtu.

Změna zákona o RUD se nerodila lehce a vznikla i díky více než pětiletému úsilí SMS ČR a jeho členských obcí. K vnitřní konstrukci novely, nastavení kritérií a jejich vah, je jistě možno předložit množství návrhů na její úpravy. Předsednictvo SMS ČR varuje před takovými kroky. Zkušeností získané při práci na novele nás utvrzují v přesvědčení, že předkládání dodatečných návrhů na další kritéria, nastavení nových vah nebo další podobné návrhy povedou k rozmělnění tématu, snížení pravděpodobnosti konečné dohody a tím šance na přijetí novely. Ojediněle se objevují připomínky, které na základě negativního výsledku sčítání dopadů novely a ostatních návrhů zákonů ovlivňujících hospodaření obcí (změny v oblasti DPH, financování přenesené působnosti, školství atd.) vystupují proti přijetí novely o RUD. Je ale třeba říci, že mezi uvedenými návrhy není žádná vazba, že tedy s ohledem na tyto další návrhy je nutno o to více usilovat o přijetí novely RUD.

Z hlediska členských měst a obcí SMS ČR a komplexního dopadu na budoucnost veřejné správy celého území státu je předložená novela jednoznačně krokem správným směrem.  Její přijetí je jedinečnou příležitostí k zastavení vylidňování venkovských oblastí, ke zmírnění diskriminace občanů sídel pod 150 tis. obyvatel, zmenšení nerovnoměrnosti ve financování obcí a k podstatnému srovnání možností rozvoje jednotlivých regionů.

Předsednictvo SMS ČR proto se vší naléhavostí vyzývá všechny představitele samospráv, regionálních organizací a mikroregionů sdružujících obce a města, představitele politických stran a především zákonodárce, poslance a senátory, aby se zasadili o podporu, přijetí a co nejrychlejší nabytí účinnosti novely, a to v navrhovaném znění.

Stanovisko Předsednictva SMS ČR k novele zákona o RUD doc
125 kB