mapová část portálu AGIS

<   ÚNOR 2020   >
(NE)KRIMINALIZACE VEŘEJNÉ SLUŽBY

11. 2. 2020

Přijďte si poslechnout přednášku týkající se Vaší trestní odpovědnosti,
v navazujícím zaměstnání se seznámit s aktuálními aktivitami SMS ČR
a v neposlední řadě si předat zkušenosti z činnosti ve vaší obci.

jednání PS pro životní prostředí, zemědělství

20. 2. 2020

Regionální kancelář SMS ČR – 1. patro, Národní 41, Praha 1

ekolamp

OK GROUP

Zákon o zadávání veřejných zakázek

Vzdělávací program MMR pro zaměstnance veřejné správy

Seminář Venkov 2020

Budova Přírodovědecké fakulty UK, Albertov 6, Praha 2, učebna Velká geologická

MŽP na boj se suchem uvolňuje další miliardu

Program velká Dešťovka

Přeměna odpadů na zdroje

Soutěž Ministerstva průmyslu a obchodu

Pozemkové úpravy a krajinné plánování

Seminář

12 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20 / 21 / 22 / 23 / 24 / 25 / 26 / 27 / 28 / 29 / 30 / 31 / 32 / 33 / 34 / 35 / 36 / > / >> /

Zaujala Vás solidární veřejná sbírka pro obec Prameny?

smscr.cz » aktuality

15. 8. 2011 – Reakce SMS ČR na průzkum ČTÚ

Sdružení místních samospráv ČR (dále jen SMS ČR) se jménem svých členských obcí a ve smyslu svého celostátního působení vyjadřuje k otázkám, které se týkají problematiky samospráv, souvisejících právních předpisů a norem.

V návaznosti na vznesené dotazy, které se týkají přezkumu vašeho úřadu ve věci možného uložení povinnosti poskytovat v rámci univerzální služby také dílčí službu veřejných telefonních automatů (dále jako VTA) podle § 38, odst. 2, písm. e) zákona č. 127/2005 Sb. SMS ČR provedlo pilotní monitoring s představiteli 34 členských obcí z celé České republiky.

Na základě daného průzkumu předkládáme odpovědi na jednotlivé dotazy:

Dotaz č. 1: SMS ČR vycházejíc z provedeného průzkumu  s o u h l a s í s opětovným uložením povinnosti poskytování dílčí služby VTA.

K nejčastějším argumentům patří:

a)      význam služby VTA v krizových situacích, při kterých zároveň může docházet k výpadkům signálu mobilních operátorů a k dalším mimořádnostem.

b)      potřebnost služby VTA v oblastech a sídlech s nízkým či nulovým pokrytím signálem mobilních operátorů.

c)      dostupnost VTA pro mimořádně sociálně slabé skupiny obyvatelstva k základní komunikaci (lékař, komunikace s orgány veřejné správy); v kontextu probíhající sociální polarizace lze u této skupiny potenciálních uživatelů služby počítat se vzrůstem četnosti využívání (např. osoby v exekuci).

Dotaz č. 2: SMS ČR na základě šetření mezi členskými obcemi uvádí, že současný stav pokrytí území ČR VTA odpovídá základním požadavkům obyvatel venkova, v některých ojedinělých případech je síť VTA mírně naddimenzovaná. Zcela minimální význam a obtížnou využitelnost poskytovaných služeb vykazují místa s VTA s přístrojem na telefonní kartu. Argumentem pro uvedená tvrzení jsou závěry interního šetření SMS ČR.

Dotaz č. 3: V dotazovaných obcích jsou opakovaně evidovány požadavky na změnu poskytování služby VTA pouze v jediné věci a to výhradně v místech, kde je VTA provozován ve formě přístroje na telefonní kartu. V těchto obcích jsou registrovány požadavky na výměnu přístroje na mincovní automaty.

Dotaz č. 4: SMS ČR mezi dotazovanými samosprávami nezaznamenalo podnět k rozšíření sítě VTA. Nejčastějším požadavkem, který z prostředí menších sídelních celků zaznívá je zajištění dostupnosti VTA v rámcové podobě 1 přístroj na 1 obec (zpravidla i včetně místních částí).

V návaznosti na uvedené skutečnosti závěrem sdělujeme, že SMS ČR souhlasí a podporuje zachování takové sítě mincovních VTA na území ČR, která by zajistila základní dostupnost jimi poskytovaných komunikačních služeb (dotaz č. 1). Provozování VTA s přístrojem na telefonní kartu nyní považujeme ve venkovských sídlech za nevhodné.

Závěrem mi dovolte poděkovat za zájem o názory občanů a představitelů sídel sdružených v SMS ČR. Výsledky přezkumu VTA ze strany vašeho úřadu rádi obratem zprostředkujeme účastníkům našeho šetření a dalším členským obcím SMS ČR.

S pozdravem

Mgr. Tomáš Chmela

tajemník SMS ČR

Stanovisko SMS ČR k otázce uložení povinnosti zajištění dostupnosti veřejných telefonních automatů v území. doc