<   ČERVEN 2022   >

smscr.cz » Aktuality

15. 8. 2011 – Reakce SMS ČR na průzkum ČTÚ

Sdružení místních samospráv ČR (dále jen SMS ČR) se jménem svých členských obcí a ve smyslu svého celostátního působení vyjadřuje k otázkám, které se týkají problematiky samospráv, souvisejících právních předpisů a norem.

V návaznosti na vznesené dotazy, které se týkají přezkumu vašeho úřadu ve věci možného uložení povinnosti poskytovat v rámci univerzální služby také dílčí službu veřejných telefonních automatů (dále jako VTA) podle § 38, odst. 2, písm. e) zákona č. 127/2005 Sb. SMS ČR provedlo pilotní monitoring s představiteli 34 členských obcí z celé České republiky.

Na základě daného průzkumu předkládáme odpovědi na jednotlivé dotazy:

Dotaz č. 1: SMS ČR vycházejíc z provedeného průzkumu  s o u h l a s í s opětovným uložením povinnosti poskytování dílčí služby VTA.

K nejčastějším argumentům patří:

a)      význam služby VTA v krizových situacích, při kterých zároveň může docházet k výpadkům signálu mobilních operátorů a k dalším mimořádnostem.

b)      potřebnost služby VTA v oblastech a sídlech s nízkým či nulovým pokrytím signálem mobilních operátorů.

c)      dostupnost VTA pro mimořádně sociálně slabé skupiny obyvatelstva k základní komunikaci (lékař, komunikace s orgány veřejné správy); v kontextu probíhající sociální polarizace lze u této skupiny potenciálních uživatelů služby počítat se vzrůstem četnosti využívání (např. osoby v exekuci).

Dotaz č. 2: SMS ČR na základě šetření mezi členskými obcemi uvádí, že současný stav pokrytí území ČR VTA odpovídá základním požadavkům obyvatel venkova, v některých ojedinělých případech je síť VTA mírně naddimenzovaná. Zcela minimální význam a obtížnou využitelnost poskytovaných služeb vykazují místa s VTA s přístrojem na telefonní kartu. Argumentem pro uvedená tvrzení jsou závěry interního šetření SMS ČR.

Dotaz č. 3: V dotazovaných obcích jsou opakovaně evidovány požadavky na změnu poskytování služby VTA pouze v jediné věci a to výhradně v místech, kde je VTA provozován ve formě přístroje na telefonní kartu. V těchto obcích jsou registrovány požadavky na výměnu přístroje na mincovní automaty.

Dotaz č. 4: SMS ČR mezi dotazovanými samosprávami nezaznamenalo podnět k rozšíření sítě VTA. Nejčastějším požadavkem, který z prostředí menších sídelních celků zaznívá je zajištění dostupnosti VTA v rámcové podobě 1 přístroj na 1 obec (zpravidla i včetně místních částí).

V návaznosti na uvedené skutečnosti závěrem sdělujeme, že SMS ČR souhlasí a podporuje zachování takové sítě mincovních VTA na území ČR, která by zajistila základní dostupnost jimi poskytovaných komunikačních služeb (dotaz č. 1). Provozování VTA s přístrojem na telefonní kartu nyní považujeme ve venkovských sídlech za nevhodné.

Závěrem mi dovolte poděkovat za zájem o názory občanů a představitelů sídel sdružených v SMS ČR. Výsledky přezkumu VTA ze strany vašeho úřadu rádi obratem zprostředkujeme účastníkům našeho šetření a dalším členským obcím SMS ČR.

S pozdravem

Mgr. Tomáš Chmela

tajemník SMS ČR

Stanovisko SMS ČR k otázce uložení povinnosti zajištění dostupnosti veřejných telefonních automatů v území. doc