SMS ČR navázalo spolupráci s Českou spořitelnou

16. 9. 2021 – Sdružení místních samospráv ČR a Česká spořitelna se dohodly na spolupráci, jejímž smyslem je vyjít vstříc potřebám obcí a měst. Obě strany chtějí usilovat o efektivní spolupráci v zájmu rozvoje samosprávy a dostupnosti služeb v městech a obcích.

Velmi užitečný kontakt s Českou spořitelnou jsme navázali už v rámci projektu „Česko platí kartou“, kterého se účastníme jako partner. Jeho cílem je dostat platební terminály a tedy možnost bezhotovostních plateb k co největšímu počtu uživatelů. Spojuje nás tedy zájem o rozvoj venkova a regionů prostřednictvím moderních technologií. Uzavření dohody o spolupráci považuji za další logický krok, který stvrzuje zájem obou stran rozvíjet a modernizovat naše obce,“ říká k navázané spolupráci Stanislav Polčák, předseda SMS ČR.

Česká spořitelna si velmi váží tohoto vznikajícího partnerství se SMS ČR nejen proto, že se dlouhodobě zaměřujeme na služby pro města, obce a celý veřejný sektor, ale také proto, že SMS ČR vnímáme jako klíčovou organizací aktivně hájící zájmy těchto subjektů. V rámci této spolupráce jsme připraveni poskytovat členským obcím SMS ČR bezplatné analýzy hospodaření města či obce, nabídnout inovativní platební řešení a také zvýhodněné úvěrové produkty,“ říká Pavel Kváš, manažer útvaru veřejný a neziskový sektor České spořitelny.

Spolupráce SMS ČR a České spořitelny se osvědčila už v případě finanční pomoci obcím postiženým červnovým tornádem. „V podstatě do druhého dne se nám podařilo společně vymyslet projekt, díky němuž jsme mohli těmto obcím minulý týden předat více než 45 milionů korun. Česká spořitelna se nejen podílela na vzniku konceptu této pomoci, která je pro obdarované obce efektivní a byrokraticky nenáročná, ale zdarma také zřídila a vedla transparentní účty, na nichž se peníze pro obce shromažďovaly,“ vysvětluje S. Polčák.

Pro nás to byla vítaná příležitost, jak rychle a efektivně pomoci SMS ČR při realizaci jejich projektu na pomoc postiženým obcím,“ dodává P. Kváš.

Symbolické šeky představitelům obcí předali zástupci České spořitelny a SMS ČR společně s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou na konferenci SMS ČR „Veřejná správa na rozcestí 2022+“, která se konala minulý pátek v Brně a jejímž partnerem byla rovněž Česká spořitelna.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Kontakt pro novináře:

František Bouc, tiskové centrum České spořitelny, 724 531 119