Obce postižené tornádem dostaly účty s finanční pomocí

1. 10. 2021 – Obce postižené červnovým tornádem mohou ode dneška nakládat s transparentními účty vedenými Českou spořitelnou, na kterých se během léta shromažďovala finanční pomoc od stovek českých a moravských obcí iniciovaná Sdružením místních samospráv ČR.

Celkem se podařilo díky solidaritě samospráv získat více než 49 milionů korun, které mohou obce využít na řešení škod způsobených živelnou katastrofou dle svého vlastního uvážení, podle priorit každé z nich.

„Celý projekt jsme koncipovali tak, abychom obce - dárce a příjemce - jen minimálně zatěžovali administrativou. Protože jsme přesvědčeni, že starostové ví nejlépe, co jejich obce potřebují, není finanční pomoc účelově ani časově nijak vázána. Obce samy určí, jak peníze využijí,“ říká Stanislav Polčák, předseda SMS ČR, a dodává: „Chci při této příležitosti vyzdvihnout rychlost a flexibilitu České spořitelny, díky níž jsme projekt vytvořili jen několik hodin poté, co katastrofa zasáhla jih Moravy a některé další oblasti naší země. A samozřejmě poděkovat všem dárcům, kteří projevili obrovskou míru solidarity.“

Česká spořitelna pro účely projektu bezplatně zřídila a vedla transparentní účty pro každou z postižených obcí. Tyto účty jim pak byly postoupeny jedinou darovací smlouvou se SMS ČR, čímž obdarovaným obcím odpadly povinnosti spojené tradičně s čerpáním prostředků z veřejných sbírek.

Česká spořitelna se s potěšením zapojila do tohoto projektu, který je jednak důkazem úžasné solidarity municipalit v ČR a současně i potvrzením, že v krátkém čase jde vytvořit jednoduchý a maximálně efektivní nástroj pro pomoc postiženým obcím,“ říká Pavel Kváš, manažer útvaru veřejný a neziskový sektor České spořitelny.

Celková suma, která se sešla na transparentních účtech České spořitelny, činí 49.412.964 Kč. Finanční pomoc v řádu milionů korun budou díky projektu „Obec obci“ čerpat obce Hrušky, Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves, Kryry (místní část Stebno), Hodonín (místní části Pánov a Bažantnice), Týnec a Tvrdonice. Více než sedm a půl milionu Kč se navíc shromáždilo na nepojmenovaném účtu, kam posílali prostředky ti dárci, kteří se nemohli rozhodnout pro konkrétní obec; o rozdělení peněz z tohoto účtu mezi obce zasažené tornádem rozhodne Rada SMS ČR.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Kontakt pro novináře:

František Bouc, tiskové centrum České spořitelny, 724 531 119