Celostátní konference SMS ČR

Konference ČPA

7. - 9. 9. 2021, Hotel Luna, Kouty

Obce se chtějí modernizovat

3. 11. 2021 – Ostrava, 3. listopad 2021: V následujících sedmi letech bude mít ČR k dispozici přes bilion korun z evropských fondů, které jsou určeny na modernizaci tuzemské ekonomiky a energetickou transformaci.

Sdružení místních samospráv ČR bude žádat stát o vypsání výzev přímo určených pro menší obce a města. Na konferenci SMS ČR v Ostravě to uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák.

Chceme-li zastavit či alespoň zmírnit vylidňování venkova, musíme zachovat a ideálně zvýšit dostupnost služeb v menších obcích a městech. Podporujme udržitelná, chytrá a tržní řešení, která v našich obcích zkvalitní život občanů a pomohou snížit i negativní dopady na životní prostředí. V době rostoucích cen energií se stále důležitějším tématem stává také podpora energetické soběstačnosti obcí,“ říká Stanislav Polčák.

Zástupci obcí zároveň upozorňují na skutečnost, že momentálně není vypsaný dostatek dotačních výzev na realizování inovačních projektů. „S vyhlašováním nových výzev jsme skutečně pozadu, ale věřím, že se tento stav s příchodem nové vlády zlepší,“ dodal Polčák.

Na konferenci byly rovněž vyhlášeny výsledky soutěže Obec 2030, projektu, který na podporu inovativních řešení pro samosprávy vytvořilo SMS ČR spolu s partnery ze sféry businessu i státní správy. Mezi pěti desítkami přihlášených vesnic a měst zvítězila obec Veselíčko z Olomouckého kraje se svým unikátním řešením pro zpracování a lokální využití bioodpadu. Veselíčko má vlastní oběhový cyklus bioodpadu – ten z domácností míří do kompostárny a zpátky se vrací jako kompost na záhony obyvatel obce a do zámeckého parku. Kompostárnu vybudovali už v roce 2015, a to na rekultivované skládce mimo obec. „Nikomu kompostárna nepřekáží a využívá ji i deset okolních obcí,“ říká starosta Veselíčka Tomáš Šulák.

Ve čtvrtek 4. listopadu se bude v Ostravě konat také Republikové shromáždění SMS ČR, na němž proběhne volba nového předsedy a předsednictva. SMS ČR se dočká nového vedení, protože stávající předseda Stanislav Polčák po šesti letech ve funkci již nebude předsednický post obhajovat.

Výherci soutěže Inovativní OBEC 2030

1. místo

Veselíčko (Olomoucký kraj) – Unikátní řešení zpracování bioodpadu a využití přímo na místě

2. místo

Litultovice (Moravskoslezský kraj) – První funkční energetická komunita v České republice

3. místo

Říčany (Středočeský kraj) – Povinnost realizovat zelené střechy/fotovoltaické panely na budovy nad 300 m2

4. místo

Nemile (Olomoucký kraj) – První fotovoltaická elektrárna za 1 Kč na střeše ČOV v ČR

5. místo

Rybí (Moravskoslezský kraj) – Největší soustava domácích čistíren odpadních vod v ČR

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Kontakt pro novináře:

Lukáš Novák, tiskový mluvčí SMS ČR, 724 255 725