Pozemkové úpravy a krajinné plánování

Seminář

Obec přátelská rodině a seniorům 2020

Odbor rodinné politiky a ochrany práv dětí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR vyhlašuje ke dni 20. 1. 2020 soutěž „Obec přátelská rodině a seniorům 2020“.

Budoucnost venkova a malých měst

Pozvánka na workshop

Startuje již 22. ročník soutěže Zlatý erb

V pondělí 18. listopadu byl zahájen příjem přihlášek do populární soutěže o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst, obcí a regionů. Jejich uzávěrka pak bude 31.ledna 2020 ve 14 hodin.

ZLEPŠENÍ VODOHOSPODÁŘSKÉ INFRASTRUKTURY

Seminář Středočeského inovačního centra

Obce navyšují rozpočty kvůli cenám energií

24. 11. 2021 – Praha, 24. 11.; Vysoké ceny energií se promítnou i do obecních rozpočtů. V příštím roce počítá se zvýšením rozpočtu minimálně 40 procent obcí. Přes deset procent jich musí navýšit rozpočet už letos.

Čtvrtina obcí se zajímá o vystavění vlastního zdroje energie. Vyplývá to z průzkumu Sdružení místních samospráv ČR, do kterého se zapojilo 700 obcí z celé České republiky.

Zastupitelé obcí nejčastěji předpokládají, že jim výdaje za energie stoupnou v rozmezí 15–30 procent, v některých obcích ale očekávají, že zaplatí až trojnásobek současné částky. Týká se to především obcí, které odebíraly energie od dodavatelů, kteří ukončili činnost. Od těchto dodavatelů odebíralo energie podle průzkumu sedm procent obcí. Dvě třetiny obcí odebírají energie od větších dodavatelů, kteří jsou zároveň tzv. dodavateli poslední instance.

V příštím roce počítá s navýšením rozpočtu minimálně 40 procent obcí. Toto číslo se ale s největší pravděpodobností zvýší, protože v téměř polovině obcí o tomto tématu zastupitelé ještě nejednali.

Roste zájem o vlastní zdroje energie i centrální nákupy

I vzhledem k vyšším cenám energií má nyní čtvrtina obcí zvýšený zájem o pořízení vlastního zdroje energie. V 25 obcích, které se zapojily do průzkumu, už tento proces spustili.

Už přibližně před rokem jsme začali řešit instalaci solárních panelů na střechu naší školy. Evidentně jdeme správnou cestou, spočítali jsme si, že při současných cenách energií bude návratnost investice velmi rychlá,“ říká například Zdeněk Dvořák, starosta Dolní Cerekve na Vysočině.

Osazení střech obecních budov, jako jsou školy, kulturní domy, úřady nebo čistírny odpadních vod, solárními panely je efektivní způsob, jak obce zvýší svou energetickou soběstačnost. Úspory za energie přináší také instalace nového veřejného osvětlení, které má nižší spotřebu a intenzitu svícení lze v různých denních dobách i v konkrétních ulicích podle potřeby regulovat.

Inspiraci z obcí, které už takové projekty uskutečnily, a pomoc se samotnou realizací nabízíme samosprávám díky naší platformě Obec 2030. Příkladů řešení, která šetří rozpočet i životní prostředí, máme už desítky z celé republiky,“ říká Eliška Olšáková, předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR.

Chytré LED osvětlení využívá například jihočeská obec Tchořovice. Obec Nemile na Šumpersku osadila střechu čistírny odpadních vod fotovoltaickými panely, a to navíc bez vstupní investice, díky projektu „fotovoltaika za korunu“ od ČEZ ESCO. Litultovice v Moravskoslezském kraji se pak vydaly inovativní cestou a aktuálně testují v České republice unikátní projekt energetické komunity, která si energii sama vyrábí i spotřebovává.

SMS ČR pomáhá obcím snižovat náklady na energie i prostřednictvím centrálního nákupu na energetické burze. „Energie nakupujeme centralizovaně už od roku 2013. Vnímáme to jako servis pro naši členskou základnu,“ říká starostka Hořiněvsi a členka rady SMS ČR Jana Kuthanová. Při prvním kole nákupu SMS ČR sdružilo poptávku 16 obcí a jejich příspěvkových organizací v objemu 3 tisíce MWh elektřiny a plynu a pomohlo jim snížit náklady o 340 tisíc korun. „Za dalších sedm let nákupů se zájem znásobil. Loni už se podařilo soustředit a společně nakoupit 18 tisíc megawatthodin energií,“ dodala J. Kuthanová.

Kontakt pro média:

Lukáš Novák, tiskový mluvčí SMS ČR, 724 255 725