Samosprávy žádají o proplácení testů pro své zaměstnance

6. 1. 2022 – Sdružení místních samospráv ČR se dopisem obrátilo na předsedu Ústředního krizového štábu, ministra vnitra Víta Rakušana, s žádostí, aby samosprávy podobně jako jiní zaměstnavatelé dostávaly od státu příspěvek na povinné testování zaměstnanců.

Od loňského jara až dosud obce zodpovědně nakupují pro své zaměstnance dezinfekce, roušky, respirátory a také antigenní testy, a to vždy v závislosti na aktuální situaci a nařízení vlády, ze svých vlastních prostředků. Na rozdíl od státní správy či soukromé sféry však samosprávy jako jediný zaměstnavatel hradí veškeré výdaje spojené s epidemií ze svých rozpočtů a nemají nárok ani na jednu z probíhajících podpor,“ říká Eliška Olšáková, předsedkyně SMS ČR.

Obce a kraje (včetně svých příspěvkových organizací) neměly nárok na podporu ani z programu Antivirus a absenci svých zaměstnanců či zavřené provozy, například knihoven, kulturních center nebo turistických center, hradily bez podpory státu ze svých rozpočtů. Stejně je tomu i v případě nákupu ochranných pomůcek a dezinfekce pro jejich zaměstnance a v některých případech i pro občany. Minulá vláda totiž došla k názoru, že územně samosprávné celky jsou součástí veřejných rozpočtů a jakákoliv podpora by byla pouze přesunem financí z jednoho veřejného rozpočtu do druhého. „Tím však podle nás dochází k diskriminaci, protože zaměstnanci samospráv platí zdravotní pojištění jako všichni ostatní a není tedy důvod, proč by na jejich testování, které vláda nařídila, neměl stát přispívat stejně jako ostatním zaměstnavatelům,“ vysvětluje E. Olšáková, která věří, že nová vláda názor přehodnotí.

Variantou je, že by stát umožnil samosprávám nákup testů prostřednictvím Státní správy hmotných rezerv. „Jedním z řešení je pro nás i propojení sil s kraji, díky nimž bychom společně přes Státní správu hmotných rezerv nakupovali testy za zvýhodněné ceny, které jsou mnohdy i 3 až 5x nižší než cena, za kterou testy momentálně nakupujeme,“ říká E. Olšáková a dodává: „Obce i kraje jsou zvyklé spolupracovat na distribuci prostředků do území, jak tomu bylo např. u rozvozů dezinfekcí. V případě zvýhodněného nákupu by si stát ušetřil následnou administrativu s proplácením příspěvku na drahé testy, které obce momentálně kupují.“

Kontakty pro média:

Eliška Olšáková, předsedkyně SMS ČR, 603 595 752

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 2100 obcí a měst v ČR.