Samosprávy jednaly s vládou

15. 3. 2022 – Praha, 15. března 2022: Představitelé Sdružení místních samospráv ČR a Svazu měst a obcí ČR se dnes sešli na společném jednání s vládou, aby diskutovali o dlouhodobých i aktuálních problémech, které města a obce řeší.

Jednání pochopitelně dominovalo téma války na Ukrajině a související uprchlické krize, do jejíhož řešení se aktivně zapojují rovněž samosprávy. Došlo ale i na novelu stavebního zákona nebo komunitní energetiku.

Sdružení místních samospráv na jednání zastupoval čestný předseda Stanislav Polčák a místopředseda Petr Halada. SMS ČR mělo v úmyslu s ministry řešit především připravovanou novelu stavebního zákona, téma soběstačnosti obcí, úpravu odpadové legislativy, problematiku veřejného opatrovnictví, ale také dva roky zmrazené odměny zastupitelů a možnou státní pomoc obcím, na které tvrdě dopadl pád Sberbank.

Pokud jde o řešení přílivu válečných uprchlíků, uvítali jsme, že vláda počítá s tím, že součástí systému krizového řízení a systému terénní sociální práce musí být ukrajinští koordinátoři. Ti by ve spolupráci s úřady a samosprávami měli pomoci příchozím se zajištěním ubytování i začleněním do pracovního procesu,“ říká Stanislav Polčák. Obce si od toho slibují lepší a rychlejší koordinaci rozmísťování uprchlíků v území. „Nejistota nyní panuje na obou stranách, uprchlíci nevědí, kam jdou, soukromí ubytovatelé nebo rodiny nevědí často, na koho se obrátit. Obce by měly vědět, že budou moci využít česky mluvící Ukrajince jako výraznou pomoc přímo v terénu,“ dodává Polčák.

Jedním z kontroverzních bodů jednání byla chystaná novela stavebního zákona. „Jménem SMS ČR jsme vyjádřili nesouhlas se záměrem, který během jednání padl, a to zachovat pouze 321 stavebních úřadů v přenesené působnosti obcí. Máme řadu argumentů, proč je to chyba. Doufáme, že vláda se rozhodne pro řešení, které zajistí dostatečnou dostupnost stavebního řízení v území,“ říká místopředseda SMS ČR Petr Halada.

Na jednání jsme také nastolili téma komunitní energetiky, především nutnost zřizovat decentralizované energetické ostrovní systémy nezávislé na vnějších dodávkách, které je třeba umět připojit na sítě. „Energetická modernizace obcí je v národním bezpečnostním zájmu, o tom stávající situace vypovídá zcela jasně,“ prohlásil Stanislav Polčák. Zdůraznil také, že transpozice evropské směrnice, která reguluje komunitní energetiku, má zpoždění. „Jsem rád, že ministr Síkela hodlá podle vlastních slov dát této věci prioritu, řešit ji začneme už příští týden, kdy máme schůzku na Ministerstvu průmyslu a obchodu,“ uzavírá Polčák.

Kontakty pro média: Stanislav Polčák, čestný předseda SMS ČR, 603 163 016