Apelujeme na zvýšení platů zaměstnanců ve veřejných službách

26. 5. 2022 – Praha, 26. května 2022: SMS ČR společně s dalšími třemi signatáři vyzvalo v otevřeném dopise ministra Mariana Jurečku, aby při návrhu státního rozpočtu na rok 2023 upřednostnil navýšení platů těm zaměstnancům ve veřejných službách a státní správě.

Podle Přílohy č. 1 jsou odměňováni zejména úředníci v územně samosprávných celcích, zaměstnanci v kultuře, techničtí, administrativní a vedoucí pracovníci v sociálních službách, nepedagogičtí zaměstnanci ve školství a další profese.

Dlouhodobě usilujeme a písemně apelujeme na zvýšení odměn pro představitele samospráv. Základní platové tarify vysoce kvalifikovaných zaměstnanců jsou na velmi nízké úrovni. Některé platové třídy a stupně jsou dokonce pod úrovní minimální mzdy či pod úrovní jednotlivých skupin zaručené mzdy. Například sociální pracovníci a pečovatelky na městech a obcích mají znatelně nižší základní platy než stejné profese příspěvkových organizacích, což lze navíc označit jako diskriminační přístup odměňování za stejnou práci, říká Eliška Olšáková, předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR.

Všichni signatáři otevřeného dopisu vyzývají ministra Jurečku, aby při přípravě státního rozpočtu na rok 2023 zajistil, že růst základních platových tarifů u zaměstnanců odměňovaných podle zmíněné Přílohy č. 1 byl dynamičtější než u zaměstnanců odměňovaných podle Příloh č. 2 až č. 5, a aby se rozdíly v příštích letech zmenšily, a tím se zmírnily stávající problémy. Signatáři jsou si vědomi aktuální ekonomické situace a možností vývoje veřejných rozpočtů, ale růsty základních platových tarifů této skupiny zaměstnanců byly v minulých letech minimální nebo nulové, což způsobilo zásadní rozdíly v odměňování. Konkrétní rozdíl základního platu činí celkem až 30 procent.

Jiří Horecký, prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR, upřesňuje: „Existuje jedna skupina pracovníků, které byly v posledních letech dvakrát zmraženy platy, a jejich meziroční platový nárůst patří k těm nejmenším. Jsou to zaměstnanci v kultuře, techničtí zaměstnanci v sociálních službách, včetně jejich ředitelů, nepedagogický personál, ale také zaměstnanci měst, obcí či krajů. Zaměstnat tak kvalitní pracovníky se stává čím dál tím obtížnější a ostatní skupiny zaměstnanců ve veřejném sektoru je v platové úrovni často významně převyšují.“

Jeho slova potvrzuje i předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR Eliška Olšáková: „Navýšení platů úředníků měst a obcí, například na stavebních odborech, patří k dlouhodobým prioritám našeho sdružení.“

Kontakty pro média: Eliška Olšáková, předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR +420 603 595 752

Lukáš Novák, tiskový mluvčí SMS ČR, +420 724 255 725

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 2100 obcí a měst v ČR.