Kalouskův návrh je pro nás velkou nadějí, glosují obce

2. 6. 2011 – Návrh na zavedení spravedlivějšího dělení daní je dobrou zprávou pro občany drtivé většiny obcí a měst

TZ SMS ČR, Zlín – Praha 1. 6. 2011: Přibližování se evropskému standardu, i tak lze označit dnes prezentovaný návrh ministra Kalouska na reformní změny v systému financování obcí a měst. Ten navrhuje, aby se rozdíl v příjmech obcí a měst přepočtený na 1 občana snižoval na takovou úroveň, jaká je obvyklá v jiných státech Evropy. „Cítím velké zadostiučinění, že se tento problém konečně dostává na jednací stůl koalice. Od roku 2007, kdy jsme začali upozorňovat na nespravedlivé zvýhodňování příjmů Prahy, Brna, Ostravy a Plzně před zbytkem republiky, uplynulo několik namáhavých let. Nyní se ukazuje, že situace, kdy za občana Prahy putuje do pražské kasy 4,5x více peněz než v menších městech a obcích, je neudržitelná.“ komentuje záměr ministra Kalouska předseda Sdružení místních samospráv Josef Bartoněk. Naději na změnu k lepšímu má i starosta obce Háj u Duchcova v Ústeckém kraji Karel Drašner. „Stát si musí konečně uvědomit, že i mimo největší města žijí občané, kteří platí stejně vysoké daně a mají tudíž nárok na to, aby se ve spravedlivé míře vrátily zpět do obce, ve které bydlí“, uvádí k situaci starosta Drašner. Předseda SMS ČR Josef Bartoněk situaci uzavřel slovy: „Stojíme před opravdovou změnou pro podstatnou část území České republiky. Posílení rozpočtů venkovských měst a obcí otevírá zcela nové možnosti prosperity z prostředků, které zatím končily za branami největších měst v zemi. Věřím, že takto situaci vnímají i poslanci napříč politickým spektrem, kteří občany obcí a měst z nejrůznějších regionů zastupují“. Kontakty: Ing. Josef Bartoněk, předseda SMS ČR, tel. 734 607 514 Ing. Věra Kovářová, místopředsedkyně SMS ČR, tel. 605 984 253 Mgr. Tomáš Chmela, tajemník SMS ČR, tel. 724 776 797