Sdružení místních samospráv České republiky, z. s.
KAK_MISTO}

Ministryně Dostálová na konferenci SMS ČR

10. 9. 2021 – Příští rok na jaře chce mít Ministerstvo pro místní rozvoj ČR stanoveno, ve kterých obcích zůstanou zachovány stavební úřady. Příslušná vyhláška má být připravena v létě 2022.

Dle ministryně Kláry Dostálové má fungovat v České republice síť 323 stavebních úřadů v rámci nového státního systému. Ministryně to uvedla na konferenci Veřejná správa na rozcestí, kterou pořádalo v pátek v Brně Sdružení místních samospráv ČR.

„Stavební úřady budou zachovány v obcích, které splňují některá zákonná kritéria, jako je například správní obvod nad deset tisíc obyvatel. O finální podobě sítě stavebních úřadů chceme jednat i se Sdružením místních samospráv ČR či Svazem měst a obcí ČR,“ uvedla Klára Dostálová. Dodala, že ministerstvo osloví s nabídkou přechodu do nového státního systému všechny stávající úředníky, kteří by si měli polepšit o jednu platovou třídu.

„Budeme v jednáních s MMR usilovat mimo jiné o to, aby byl počet stavebních úřadů navýšen. Současný návrh představuje jejich snížení více jak o polovinu nynějšího stavu, což povede ke zhoršení dostupnosti této služby pro občany,“ uvedl Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv ČR.

Důrazně proti stavebnímu zákonu vystoupil na Martin Kupka, místopředseda ODS. „Po volbách navrhneme zrušení celé této institucionalizace stavebních úřadů,“ uvedl. Tento návrh na konferenci podpořila také Věra Kovářová, místopředsedkyně hnutí STAN.

Široká shoda zástupců devíti parlamentních stran, kteří na konferenci vystoupili v rámci politické diskuse, panovala na potřebě otevření tzv. rozpočtového určení daní pro kraje i obce.

„Rozpočtové určení daní pro kraje musí projít zásadní změnou, nevychází ze žádného systému, nezohledňuje například počty obyvatel, které se za poslední roky výrazně proměnily. Například ve Středočeském kraji žije o několik set tisíc lidí více,“ uvedl Petr Gazdík, místopředseda hnutí STAN. RUD by podle něho mělo mimo jiné zohledňovat počet žáků, počet seniorů nebo například délku pozemních komunikací v daném kraji. Politiky často uváděným řešením, jak obcím a krajům přinést více peněz, bylo také zahrnutí do RUD daně z minerálních olejů a spotřební daně.

„Podařilo se nám společným tlakem dosáhnout toho, že obcím a městům připadá v rámci Rozpočtového určení daní 25,84 procenta ze sdílených daní. Tuto hodnotu sdílení daní mezi samosprávami a státem považujeme již za přiměřenou,“ uvedl Stanislav Polčák.

Dary pro obce zasažené tornádem

Sdružení místních samospráv ČR na konferenci rovněž symbolicky předalo transparentní účty zástupcům osmi obcí, které v letošním roce tvrdě zasáhlo tornádo a jiné živelní katastrofy. V rámci akce Sdružení místních samospráv České republiky „Obec pomáhá obci“ přispěly samosprávy z celé republiky částkou přesahující 45 milionů korun.

„Obce z celé České republiky prokázaly mimořádnou solidaritu a sounáležitost. Pomoc jsme koncipovali díky spolupráci s Českou spořitelnou, která byla stvrzena smlouvou přímo na konferenci. Spolupráce byla koncipována tak, abychom darující obce i příjemce administrativně jen minimálně zatěžovali. Protože jsme přesvědčeni, že starostové ví nejlépe, co jejich obce potřebují, není finanční pomoc účelově ani časově nijak vázána. Obce samy určí, jak peníze využijí,“ říká Jana Přecechtělová, ředitelka SMS ČR.

Sdružení místních samospráv ČR na konferenci zástupcům obcí představilo také výhody informačního systému AGIS, který bude moct do konce října začít zdarma využívat každá obec. V systému najdou obce na jednom místě užitečné informace z různých registrů a budou moci využívat i dotační poradnu, která jim usnadní vyhledávání a čerpání vhodných dotačních titulů pro jejich rozvoj.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Kontakt pro novináře:

Projektová regionální kancelář
Žižkova 98, 586 01 Jihlava

Kontaktní formulář

Stisknutím tlačítka Odeslat berete na vědomí, že pro tyto účely vyřízení vašeho dotazu budeme po nezbytně dlouhou dobu zpracovávat vaše osobní údaje, které jste poskytli v tomto formuláři.