Sdružení místních samospráv České republiky, z. s.
KAK_MISTO}

Větší šance pro jednotlivce v obecních volbách. Senát projedná návrh na změnu voleb do zastupitelstev obcí

Do druhého čtení vstupuje v Senátu návrh na změnu volebního systému do zastupitelstev obcí.

Úprava zákona navrhovaná senátory Jiřím Oberfalzerem, Petrem Štěpánkem a dalšími, do jejíž přípravy se zapojilo i Sdružení místních samospráv ČR, by měla obohatit poměrný volební systém o většinotvorné prvky, a zvýšit tak šanci na zvolení pro kandidující nezávislé jednotlivce, tak oblíbence voličů na kandidátkách volebních stran.

Podporujeme změnu volebního zákona pro hlasování do zastupitelstev obcí, které dává voličům největší svobodu uplatnit jejich preference. Díky posílení většinových prvků ve volebním systému se bude moci vůle voličů projevit ještě více, zejména v podpoře konkrétních kandidátů,“ říká Eliška Olšáková, předsedkyně SMS ČR.

Pro samotné voliče by se téměř nic měnit nemělo. Nadále budou volit strany, jednotlivce nebo obojí kombinovat. Ve volbách by ale měli mít větší šance nezávislí jednotlivci. Zpracování hlasů by pak probíhalo ve dvou různých systémech: hlasy pro stranu by byly sčítány v poměrném systému a preferenční hlasy v systému většinovém. Byl by zaveden smíšený volební model, ve kterém by se projevilo více křížkování.

Upravený volební systém umožní zvolení jednotlivých kandidátů spravedlivěji, než je tomu dnes. Měly by být odstraněny nedostatky stávajícího volebního systému, jako je například skutečnost, že mandáty poměrně často získávají kandidáti, kteří mají menší absolutní počet hlasů než kandidáti, kteří mandát nezískali,“ dodává Eliška Olšáková.

Počet mandátů, které se budou rozdělovat poměrně a které se budou rozdělovat většinově, bude záviset na počtu hlasů, které voliči odevzdali stranám a které odevzdali kandidátům. Voliči si tak svým hlasováním sami nastaví charakter volebního systému a v každé obci mohou být podíly poměrně a většinově rozdělovaných mandátů odlišné. Lze předpokládat, že v malých obcích budou častěji převažovat preferenční většinové mandáty a ve větších městech bude patrně vyšší podíl mandátů rozdělených poměrným způsobem, kdy volič dá hlas celé volební straně a nebude křížkovat velký počet jednotlivých kandidátů.

Z dřívějšího průzkumu SMS ČR mezi členskými obcemi vyplývá, že zástupci obcí podporují takové posílení většinotvorných prvků. S opatřením by souhlasilo 65 % respondentů průzkumu, zatímco proti bylo jen 19 %.

Navrhovaná změna by se týkala následujících komunálních voleb v roce 2026, bude tedy dostatek času se na změny připravit. Na vypracování návrhu se podílel politolog Tomáš Lebeda, bývalý vedoucí Katedry politologie a evropských studií na Univerzitě Palackého v Olomouci, od dubna ředitel vnitropolitického odboru na Pražském hradě.

Po případném schválení v Senátu zamíří návrh na změnu zákona do Poslanecké sněmovny. Odkaz na senátní tisk č. 270 najdete zde.

Aktualizace: Senát ve druhém čtení návrh na změnu volebního zákona neschválil. Senátoři nepřijali k materiálu žádné usnesení, dostatečná většina nehlasovala ani pro jeho zamítnutí. V rozpravě zaznělo proti návrhu několik argumentů, z nichž některé lze považovat za relevantní, jiné však svědčí o určitém nepochopení navrhovaného způsobu hlasování a přepočtu hlasů na mandáty. V aktivitách za prosazení spravedlivějšího volebního zákona pro komunální volby bude SMS ČR pokračovat i nadále.

Datum vložení: 19. 4. 2023 15:00

Projektová regionální kancelář
Žižkova 98, 586 01 Jihlava

Kontaktní formulář

Stisknutím tlačítka Odeslat berete na vědomí, že pro tyto účely vyřízení vašeho dotazu budeme po nezbytně dlouhou dobu zpracovávat vaše osobní údaje, které jste poskytli v tomto formuláři.